I have a problem

Pszichoblog egyetemistáknak

Halogatás-teszt

2015. október 07. 09:28 - Hello Panni

Halogató vagy? Problémát okoz, hogy elhalasztasz feladatokat? Feszültséget, lelkiismeretfordulást érzel ilyenkor?

Teszteld magad ennek a kérdőívnek a segítségével! Figyelem, angolul van!

A halogatás érdekes tulajdonság... Valamit meg akarunk tenni, de mégse tesszük. Lehet, hogy elsőre nem tűnik nagy jelentőségűnek ez a jellemvonás, de ha belegondolsz, akkor hatással van a testi-lelki egészségre is. Lehet, hogy emiatt nem tudsz jól szerepelni egy vizsgán, nem tudod rendben tartani a lakást, vagy egészségesen élni.

Jó hír, hogy lehet rajta változtatni!

Ok, de hogyan?

Sajnos nem könnyű a változás, hiszen a halogatás az élet sok területét érinti, mind a gondolkodás, mind pedig a viselkedés szintjén. Az ilyen attitűdöket pedig csak kitartással és egy jó stratégiával lehet megváltoztatni.

Ha tehát már nagyon zavar téged, hogy mindent folyton halogatsz, és szeretnél megszabadulni az emiatt fellépő szorongástól, akkor olvass tovább, és előre a változtatás irányába!

Milyen konkrét lépéseket tudsz tenni a halogatás leküzdése érdekében?

1. Készíts egy időtervet. Fontos, hogy legyen egy vagy több konkrét cél, amit kitűzöl magadnak, és ezt szem előtt tartva készítsd el az időtervet. Ha krónikus halogató vagy, akkor először csak egy célt tűzz ki magad elé! Írd be egy naptárba ezt a céldátumot, és írd le a célhoz vezető kisebb-nagyobb lépéseket. Írd oda melléjük azt is, hogy ezek megvalósításához mennyi időre van szükséged. Vedd számba azt is, hogy a kitűzött dátumig mennyi időd van foglalkozni ezzel a témával. A rendelkezésre álló órák számát vesd össze a szükséges órák számával, így látni fogod, mikor kell legkésőbb nekikezdeni a munkának vagy tanulásnak. Fontos, hogy az előre nem látható események miatt érdemes mindig kicsit több időt betervezni, hogy reális legyen a tervezésed. Ha nem tudod tartani a terved, nem baj, tervezz újra!

Lehetőség szerint ezt a naptárt tedd ki a falra, hogy szem előtt legyen. Ez motivációt fog adni ahhoz, hogy ne halogass! Az is fontos, hogy a "szabadnapokon" ne stresszeld magad amiatt, hogy nem dolgozol. Hiszen így tervezted, nem?

2. Motiváció.Csak azért tudunk tenni, amivel kapcsolatban motivációt érzünk. Lehet külső (másoknak megfelelés, pénz) de belső (önmegvalósítás) is ez a hajtóerő, ami energiát ad. Az a fontos, hogy gondold végig, miért fontos az a cél, amit halogatsz? Milyen előnyökkel jár, ha megvalósítod időben? Milyen hátrányokkal, ha nem? Az is lehet, hogy rájössz, ez a cél neked nem is fontos! Ha így van, akkor már jobb, ha az elején eldöntöd, hogy nem akarod megvalósítani. Így sok szorongással töltött órát megspórolhatsz magadnak. 

3. Ha éppen halogatáson kapod magad. Ilyenkor először azonosítsd be, hogy pontosan mi is az, ami megakadályoz a munka elkezdésében. Általában azt halogatjuk, ami szorongást okoz, vagy unalmas (vagy mindkettő). Még ha nem is kezdesz bele a feladatba, már akkor is előrébb vagy, ha meg tudod fogalmazni az érzéseid, félelmeid. Hiszen csak a probléma igazi okának ismeretében van esélyed hosszú távú változásra-

4. Pozitív szuggesztiók. Tanulj meg valamilyen relaxációs módszert (pl.: autogén tréning) és fogalmazz meg olyan célmondatokat, amelyek a halogatás leküzdésére szolgálnak. Fontos, hogy ezek a célmondatok rövidek és egyértelműek legyenek, és pozitív módon legyenek megfogalmazva (ne tartalmazzon tagadást). Például: Holnap nekifogok a feladatomnak (helyettesítsd be a te célod), és sikeresen haladok vele.

Hidd el, hogy ezek a mondatok varázserővel bírnak! Ismételd el magadban ezeket többször, a relaxáció közben, vagy elalvás előtt.

5. Időmenedzsment tréning. Vegyél részt egy egyéni vagy csoportos időgazdálkodás tréningen, ahol még több önismeretre tehetsz szert a halogatással kapcsolatban, és még több hasznos módszert sajátíthatsz el. A részleteket itt találod.

Hamarosan folytatjuk!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ihaveaproblem.blog.hu/api/trackback/id/tr957921682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása