I have a problem

Pszichoblog egyetemistáknak

A pszichológusnál

2015. október 12. 08:12 - Hello Panni

Az első alkalom

Ha valaki már nagyon szenved valamitől, lehet, hogy megszületik benne a döntés, hogy IGEN! Elmegyek pszichológushoz! De sokszor ezt a döntést nem követi cselekedet... Biztos ismerős, hogy eldöntesz valamit, és akkor meg is nyugtat ez az állapot...

De sajnos a problémák attól még nem oldódnak meg, hogy meghoztál egy elhatározást. Aktívan tenned kell azért, hogy pozitív irányba változzon az életed.

A "pszichológushoz menés"-nek sok buktatója van, lehet, hogy hasonló kérések nyugtalanítanak:

Kihez menjek? Mi van, ha nem szimpatikus? Hogy hívjam fel? Mi történik "OTT"? Mennyiért tart egy órát? Amúgy is tök ciki az egész!! Mi van, ha elbőgöm magam rögtön az elején, és tök hülyének fog tartani? Mi van, ha meglát valaki, amikor oda megyek? Mi van, ha kiderül, hogy pszichológushoz járok? Hányszor kell menni? Mi van, ha nem tud segíteni? Mi van, ha kiderül, hogy tényleg kattant vagyok?.... stb....

Még hosszasan sorolhatnám, hogy milyen dilemmákkal szembesülnek azok, akikben már megszületett a nagy döntés... (Akár meg is írhatod a dillemáid, ha hasonló cipőben jársz, vagy jártál. Vagy azt, hogyan sikerült túllendülnöd a holtponton!)

A következőkben a fenti kérdésekre próbálok meg válaszolni, hátha így könnyebb lesz venni egy nagy levegőt, fogni a telefont, és végre megtenni az első nehéz, de talán legnagyobb lépést a felé, hogy végre jobban érezd magad a saját bőrödben. Hidd el, nem érdemes halogatnod, hiszen minél hamarabb fogsz bele, annál hamarabb éred el a kívánt eredményt. És ha belegondolsz, már egy nap is számít... Miért tölts plusz egy napot depressziósan vagy szorongásokkal teli, amikor ezen a napon akár jól is érezhetnéd magad.

Kihez menjek?

Manapság pszichológusokból is nagy a választék: eldöntheted, hogy magánrendelésre vagy ingyenes helyre mész, nőhöz vagy férfihoz, egyéni terápiára vagy csoportosra, és a szerint is szelektálhatsz, hogy milyen módszerrel vagy milyen szakterületen dolgozik az illető. Budapesten persze sokkal több lehetőség közül válogathatsz, mint más helyeken, de ha mindenhol meg tudod találni a neked legmegfelelőbb szakembert.

Egyetemistaként vagy főiskolásként érdemes utánaérdeklődnöd, hogy az intézményben dolgozik-e pszichológus, akihez a diákok ingyenesen elmehetnek tanácsadásra. Ha van erre lehetőség, mindenképpen használd ki! Ha valami speciális problémád van, akkor ő abban is tud segíteni, hogy hol tudnak neked leginkább segíteni.

Ingyenes ellátást biztosít például bizonyos problémák esetén Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszéke vagy a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi intézetének Pszichoszomatikus Szakrendelője.

Az is egy jó megoldás, ha az ismerőseidet megkérdezed, tudnak-e valakit ajánlani. Ha interneten keresel, figyelj oda arra, hogy megfelelő végzettsége legyen annak, akihez elmész. Sokan diploma nélkül is vállalnak mindenféle tanácsadást, őket jobb, ha elkerülöd, ha igazi pszichológus szakembert keresel.

Mi van, ha nem szimpatikus?

Ha az első alkalom után úgy érzed, nem tudnál neki megnyílni, nyugodtan mondhatod, hogy többet nem szeretnél jönni. Az első alkalom pont arra való, hogy megismerjétek egymást, és hogy el tudjátok dönteni, van-e perspektíva az együtt dolgozásban.

Hogy hívjam fel?

Természetes, ha görcsölsz azon, hogy Úristen, hogy hívjam fel, és mit is mondjak majd... De egy kicsit olyan ez, mint amikor egy fogorvossal egyeztetsz egy időpontot. Nem kifejezetten könnyű felemelni a telefont, de ha már túl vagy rajta, akkor nagy megkönnyebbülés. És bár neked ez az első alkalom, hogy felhívsz egy pszichológust, de őt már számtalanszor hívta fel egy leendő kliens, és ő pontosan tudja, hogy egy ilyen beszélgetés hogy zajlik. Egyáltalán nem fog meglepődni, ha esetleg izgulsz, vagy elfelejtesz megkérdezni valami fontos dolgot. El fog mondani mindent, amit tudnod kell (pl.: mikor és hol fogtok találkozni, mennyi időre, lehet, hogy az is szóba kerül, mennyibe kerül), de te is kérdezhetsz nyugodtan. Ha szeretnéd, röviden elmondhatod, hogy milyen problémával keresed meg, és arra is rákérdezhetsz, hogy milyen módszerrel dolgozik, és hogy mennyiért tart egy órát. Bízz benne, hogy ő majd vezeti a beszélgetést, nem neked "kell tudni", hogy mit mondj. 

Nem érdemes halogatni a telefonálást, mert azt a lelki energiát, amit a telefonálás miatt érzett stresszelésre fordítasz, már a problémád megoldására is fordíthatnád!

Mi történik "OTT"?

A pszichológus is csak egy "ember", tehát arra számíthatsz, hogy egy négyszemközti beszélgetés lesz majd kettőtök között. Annyit mondasz el magadról, amennyit szeretnél, elsőre nem kell a legintimebb gondjaidról is beszámolni. Persze az is lehet, hogy már akkor a rajtad lévő "szenvedésnyomás", hogy az első találkozás során mindent kitálalsz, és végigbőgöd az egész órát. Hagyd, hogy úgy alakuljon a dolog, ahogy magától megy, nincs olyan, hogy az egyik verzió jobb mint a másik. Lehet, hogy idő kell ahhoz, hogy megismerd a pszichológust, és hogy bizalommal legyél felé, de az is lehet, hogy elsőre meg tudsz nyílni neki. Lehet, hogy kérdéseket tesz fel neked a gyerekkorddal, családoddal kapcsolatban is, vagy esetleg arra kér, hogy rajzolj valamit, vagy tölts ki egy-két tesztet.

Mennyiért tart egy órát?

Nagyon változó, hogy mennyiért tart valaki egy órát, az átlagár 5-10 ezer Ft között van. Ha nagyon befutott valaki, akkor ennél többet is elkérhet. Mint más szakmában, úgy itt is, nem attól jó szakember valaki, ha minél több pénzt kér el. Nyugodtan kérhetsz számlát, ha szükséged van rá, akinek magánrendelése van, annak számlaképesnek kell lennie.

Mi van, ha kiderül, hogy pszichológushoz járok?

Manapság már nagyon sokan járnak pszichológushoz, ezért ne gondold azt, hogy csak akkor fordulhatsz szakemberhez, ha már teljesen ki vagy készülve. Az a fontos, hogy te magad tisztázd a magad számára, hogy mit is gondolsz arról, hogy igénybe veszel egy ilyen szolgáltatást. Ha úgy állsz hozzá, hogy végre aktívan teszel valamit a problémáid megoldása érdekében, ami egy nagyon pozitív dolog, akkor sokkal könnyebb lesz felvállalni mások előtt is ezt a lépésed. Sokan azon kapják magukat, hogy szívesen megosztják másokkal azt, ha tanácsadásra vagy terápiára járnak, és mások is nagy érdeklődéssel vannak ez iránt a dolog iránt. Lehet, hogy lendületet adsz másnak is, akinek segítségre van szüksége.

Hányszor kell menni?

Ez nagyon változó... Lehet, hogy csak pár alkalom elég egy probléma megoldására, de az is lehet, hogy több hetet vagy hónapot szeretnél járni. De ez természetesen a te döntésedtől függ. 

Mi van, ha nem tud segíteni? 

Ha esetleg olyan problémával fordulsz egy pszichológushoz, ami nem az ő szakterülete, ne ijedj meg, ha esetleg továbbküld valaki máshoz. Egyszerűen csak arról van szó, hogy másvalakinek nagyobb tapasztalata van az olyan kérdésekben, amivel te jöttél, és hatékonyabb segítséget tud majd neked nyújtani

Ha még kérdésed van, akkor írj bátran!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ihaveaproblem.blog.hu/api/trackback/id/tr707950436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása